ADHD-epidemie; een uitzending van KRO-NCRV-programma ‘de monitor’

Ritalin wordt snel voorgeschreven. ADHD lijkt wel een epidemie. Krijgen steeds meer kinderen het?

Ritalin is een medicijn tegen ADHD. Ruim 250.000 mensen in Nederland gebruiken het. Is dat medisch verantwoord of schrijven medici dit soort medicijnen te snel en te vaak voor?

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250 duizend mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne. Is deze toename medisch gerechtvaardigd of zijn we doorgedraaid in het vaststellen van ADHD?

De uitzending

In deze uitzending wordt gekeken naar het gebruik door kinderen. Leraren, ouders en artsen geven hun mening over het medicijn. Er zijn voor- en tegenstanders. Op welke leeftijd krijgen kinderen het vaak voorgeschreven en hoe lang gebruiken ze het dan? Wanneer krijg ze het medicijn en welke medische conclusies gaan eraan vooraf? En als het gebruik zo groot is, wie houdt er dan toezicht en hoe gebeurt dat? Enkele tipgevers, waaronder ouders, geven aan dat ze soms moeite hebben met de snelheid waarmee leraren doorverwijzen naar de huisarts of psycholoog. Een druk kind heeft als snel ADHD. Hoe kan dat? En hoe snel trekken ze op medisch gebied dan ook die conclusie?

De presentatie was in handen van Teun van de Keuken. Deze uitzending van het programma De Monitor werd uitgezonden op zondag 14 februari door de NCRV. Bekijk hier de hele uitzending ‘ADHD-epidemie’.

Bron: npo.nl

Reacties zijn gesloten.