Veelgestelde vragen

Klik hieronder op de vraag waar u een antwoord op zoekt. Mocht uw vraag er niet bij staan, stel hem hier dan gerust.

 • Is er een leeftijdsgrens voor Neurofeedback?
  Zowel volwassenen als kinderen worden behandeld met Neurofeedback. De geschikte minimum leeftijd kan per kind verschillen. De grens ligt tussen de 4 en 6 jaar. Bij het maken van de afspraak voor een intake zal de therapeut overleggen met de ouders of een intake mogelijk is. Tijdens de intake wordt nogmaals gekeken of het verstandig is om te beginnen met Neurofeedback of dat het verstandiger is nog even te wachten. Verder kan Neurofeedback tot op hoge leeftijd nuttig zijn.
 • Krijgen kinderen en volwassenen dezelfde Neurofeedbackbehandeling?
  Ja. Neurofeedback werkt in principe voor alle leeftijden hetzelfde. Bekijk het filmpje ‘Neurofeedback Behandeling in Beeld’ om een goede indruk te krijgen van een behandeling. Bij iedere neurofeedbackbehandeling worden elektrodes op het hoofd geplaatst zodat er een (Q)EEG gemeten kan worden, op praktisch hetzelfde moment wordt er een terugkoppeling gegeven van datzelfde (Q)EEG. De verbeterde hersenactiviteit kan op die manier direct positieve feedback krijgen en de verslechterde hersenactiviteit krijgt negatieve feedback. Dit gebeurt 'real time'. Ook het inzetten van computeranimaties, trainingsbalkjes of films wordt bij elke leeftijdscategorie gedaan. Er wordt altijd gekeken naar hoe er zo optimaal mogelijk getraind kan worden.
 • Wie voert de hersenmeting uit?
  Bij BMC Deurne voert Kees van der Sande de (MSc.) hersenmetingen uit. Kees heeft de opleiding Neurofeedback succesvol afgerond en voldoet jaarlijks aan de scholings- en kwaliteitseisen. Kees is aangesloten bij de beroepsvereniging FNG (Federatie Nederlandse Gezondheidszorg). Hij is een geregistreerd therapeut.
 • Doet een hersenmeting pijn?
  Pijn is waar clienten (voornamelijk kinderen) soms bang voor zijn. Een hersenmeting doet géén pijn. Op standaard locaties worden elektrodes op het hoofd geplaatst met gel (plakt en geleidt). Met de elektrodes wordt de hersenactiviteit gemeten (gedetecteerd). Er worden géén stroomprikkels toegediend. Bekijk het filmpje waarin een behandeling in beeld is gebracht.
 • Zijn er ook bijwerkingen?
  Er zijn geen negatieve bijwerkingen bekend van de therapie. Wel wordt de therapie door sommigen als intensief en vermoeiend ervaren. Na een behandeling kan het voorkomen dat iemand zich moe voelt (bv. het komt voor dat kinderen achter in de auto in slaap vallen). In de meeste gevallen verdwijnen dit soort bijwerkingen in de loop van de therapie.
 • Wat zijn de tarieven van Neurofeedback?
 • Wordt Neurofeedback vergoed?
  Neurofeedback wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket. Kijk voor meer informatie bij 'vergoeding'.
 • Wat is het BMC (Brain&Mind Care) netwerk?
  BMC is een netwerk van neurofeedbackpraktijken waar neurofeedbackbehandelingen en QEEG hersenmetingen worden uitgevoerd. Samen met partners uit de wetenschap en het bedrijfsleven heeft BMC meetapparatuur ontwikkeld die voldoet aan de hoogst mogelijke kwaliteitseisen. De meetapparatuur wordt zowel voor behandeling als voor wetenschappelijk onderzoek in binnen- en buitenland ingezet. De BMC praktijkhouders hebben allemaal een relevante vooropleiding op HBO of WO niveau. De diversiteit van disciplines is een toegevoegde waarde voor het netwerk. Daarnaast hebben ze in ieder geval een gedegen opleiding Neurofeedback gedaan en zijn verplicht jaarlijks de bijscholingen, de summercourse en intervisie te volgen en toetsing te ondergaan. Bovendien wordt iedere praktijk op verschillende gebieden/aspecten gecontroleerd. Dit alles om de kwaliteit van de behandeling en de hersenmetingen te waarborgen.
 • Voor wie is Neurofeedback?
  Bij ziektebeelden als AD(H)D, depressie en epilepsie zijn reeds meerdere keren de positieve effecten aangetoond. Recent onderzoek beschrijft ook de effecten bij geheugenproblematiek, migraine, autisme en Obsessive Compulsive Disorder. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van Neurofeedback en steeds meer wetenschappelijke studies tonen positieve effecten. Bij twijfel of uw klachten in aanmerking komen voor Neurofeedback is het verstandig om contact op te nemen met Kees van der Sande of het Centraal Bureau BMC Gulpen.